USB microfoon

BeleefhetNU!

AudioVerhuur

Opnames maken met

Samson CO1U USB

Geluidskaart

De meeste computers zijn uitgerust met een geluidskaart  waarbij er een mogelijkheid is om een microfoon aan te sluiten. De kwaliteit  van de geluidskaarten die standaard meegeleverd zijn is vaak gemiddeld goed, de  kwaliteit van de opname ligt aan de keuze van de microfoon. Voor een paar euro  heb je al een microfoon die aangesloten kan worden, bijvoorbeeld via een  headset. Ervaring leert dat het geluid wordt daardoor opgenomen wordt erg iel en Nasaal is. Voor huis tuin en keuken gebruik is dat vaak voldoende, maar voor een zakelijk/professioneel/kwalitatief gebruik zijn er andere kwaliteitseisen.

USB microfoon

De Samson CO1U USB microfoon is erg eenvoudig in het  gebruik. Deze fantoom gevoede  microfoon  is volledig plug and play. Na het aansluiten van de USB kabel worden de  standaard drivers geladen en is de microfoon in principe al gebruiksklaar. Via  configuratie scherm moet even getest worden of dit apparaat de standaard  microfoon is, maar mijn ervaring is dat het meestal de situatie is. En vanaf  dat moment is het een kwestie van de software gebruiken waar je het meest  prettig mee werkt.

Software

Er zijn een aantal pakketten op de markt (waar overigens ook  heel veel geld voor gevraagd wordt) om opnames te maken. Als je speciale eisen  hebt en je verstand van die software is dat uiteraard prima. De Samson  microfoon werkt feilloos met de professionele pakketten samen.     Maar er zijn ook een aantal softwarepakketten te verkrijgen  die al op de computer staan of erg eenvoudig te downloaden zijn. Om te beginnen  is er de Windows geluidsrecorder, die te vinden is onder bureau accessoires.  Als je even snel iets opnemen is dit de meest gemakkelijke oplossing. Het  programma kan echter niets anders dan opnemen en een paar grappige  toepassingen.

Mijn advies gaat uit om het pakket Audacity te gebruiken.  Dit is freeware en open source wat betekent dat het gratis te downloaden is en  dat ontwikkelaars over de hele wereld meewerken aan plugins, filters enzovoort.  Na installatie van het pakket kun je meteen aan de slag. Op het moment dat je  op de opnameknop drukt begint de opname en zie je de wave vormen op het scherm  ontstaan. Hij ziet ook bij het icoontje van de microfoon of de  input/geluidssterkte goed geregeld is. En als het te hard is kun je het  eenvoudig bijstellen. Na een opname kun je stukken selecteren, weghalen en  bewerken. Je kan de opnames op verschillende manieren opslaan. Audacity maakt  gebruik van een eigen formaat waarbij het nog steeds mogelijk is om de opnames  goed na te kunnen bewerken. Wil je het exporteren naar een wav formaat dan kan  dat direct via de menu optie exporteren. Uiteraard is het ook mogelijk om in  MP3 formaat te exporteren. Maar daarvoor is een plugin (lame) nodig die  uiteraard ook weer gratis via het web te verkrijgen is. Ik ben nog niemand  tegengekomen die langer dan 5 min erover gedaan heeft alvorens hij een opname  kon maken. De uitgebreide beschrijving die op het Web te vinden is (helaas in  het Engels, maar Google vertaalt tegenwoordig al vrij aardig) geldt uiteraard  nog veel beter. Op het moment dat je speciale filters wilt gaan gebruiken of  bijvoorbeeld wilt gaan af mixen adviseer ik hier om dan de handleiding via het  web erbij te pakken.

Thuis gebruik

Er zijn veel mogelijkheden voor het gebruik van deze set.  Voor huis tuin en keuken gebruik is het mogelijk om je eigen voice over bij de  vakantie film in te spreken of om een gecombineerde audio boodschap van  verschillende mensen op te nemen en goed af te mixen. Ook is het mogelijk om in  combinatie met Audacity een orkest band in te zingen bijvoorbeeld als er is een  trouwerij is en je een eigen tekst op een bestaand liedje hebt gemaakt.  Overigens zit er in Audacity een voice remover, die al vrij aardig de stemmen  uit een bestaand nummer kan halen. Dan kun je dus als het ware je eigen karaoke  versie maken. Verwacht hiervan niet heel veel, beter is om een goede karaoke  versie te zoeken.     Ook is het mogelijk om eigen composities een eigen  instrumenten professioneel vastleggen met deze microfoon. Als je de microfoon  op de juiste manier plaatst voor het instrument kan je de karakteristiek  behouden. Er zijn dan uiteraard mogelijkheden om bijvoorbeeld de eerste piano  in te spelen, daarna een gitaar partij overheen te spelen, en als laatste de  zang wellicht aangevuld met een tweede of een derde stem. Door gebruik te maken  van een koptelefoon hou je de opnames ‘schoon’. Let wel op dat de  geluidskaarten die in de pc’s gemonteerd zijn een vertraging vertonen (latency)  bij de gelijktijdige weergave van opnames. Dat is eenvoudig op te lossen door  een hoofdtelefoon half op te zetten.

De professionele opnames die met de microfoon gemaakt kunnen  worden zijn ook uitermate geschikt om een PODcast of een eigen radioprogramma  op te nemen. Veel scholen doen bijvoorbeeld dit soort projecten met hun  leerlingen. (meer tips) 

Bedrijven

Zakelijk gezien zijn er ook veel mogelijkheden te benoemen.  Ten eerste wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikgemaakt van audio opnames  (stemmen, interviews enz) op bijvoorbeeld een website. Als de opnames met een  mindere kwaliteit gemaakt worden zit er veel vervuiling in. Bij het inpakken  van deze bestanden wordt de ruis ook ingepakt en zullen de files veel groter  zijn, wat uiteraard niet de bedoeling kan zijn op webpagina’s.     Ook het inspreken van een stukje bedrijfsfilm (voice over)  zonder meteen een professioneel bedrijf in de arm te moeten gaan nemen die erg  duur zijn. Laatst heb ik ook een presentatie gezien waarbij het bedrijf werd  gepresenteerd en de mensen die op een bepaalde afdeling werkten spraken zelf  ook de voice over in. Een kwalitatief goede videocamera is vaak wel in het  bezit, maar het geluid dat deze productie het is natuurlijk abominabel. Deze  microfoon levert een bijdrage aan de professionele uitstraling en  verstaanbaarheid zodat ook dat facet aandacht krijgt.

De microfoon is ook geschikt om in het midden van het plein  gezelschap op tafel neer te zetten en opnames te maken van het gesprek  plaatsvindt. Om meerdere redenen kan dat handig of noodzakelijk zijn.

Hulp

Als je dat wilt kan Beleefhetnu! helpen met installatie, uitleg van gebruik, nabewerking of  eigen aanschaf. De huurprijs is laag, zodat het aantrekkelijk is om de  kwaliteit van de set te testen voor eenmalig gebruik. En bevalt het… dan kun je  de investering doen.