Zelf digitale opnames maken

van…

opstelling koor

een koor, een piano of een ander instrument, een strijkensemble, een gitaarvoorstelling…

 

Kwaliteit hoeft niet duur te zijn

Het maken van professionele opnames kan redelijk in de papieren lopen. Vaak ben je afhankelijk van de studio in de tijden dat deze beschikbaar is, naast dat het proces vrij veel geld kost voor een middagje opnames. Tegenwoordig zijn er ook veel mobiele studio’s die op locatie opnames kunnen komen maken. Dat is in ieder geval prettig als het gaat over het opnemen op de vertrouwde locatie, de prijs blijft natuurlijk hetzelfde of soms zelfs meer.

 

se_s3a

Microfoon

 

 

Met de huidige techniek is het niet erg lastig om goede professionele opnames te kunnen maken. Eigenlijk is de start van de professionele opname gebruik te maken van goede microfoons. Een opname staat of valt met het gebruik van goede microfoons. Voor een paar tientjes heb je al een dynamische microfoon en soms zelfs al een condensator microfoon die leuk is om een podcast in elkaar te draaien, maar wil je een opname hebben die de moeite waard is, zul je professionele condensator microfoons moeten gaan inzetten.

 

Opname set

sb100

Beleefhetnu! heeft een set samengesteld waarbij het niet moeilijk is om proffesionele  opnamen te maken. De set bestaat uit drie onderdelen:

 

  • 2 matched pair sE s3a midsize membrame condensator microfoons met shockmounts (met 10m kabel)
  • Een grote verrijdbare microfoon stand (Samson SB100, 4 meter) met een T-verloop waardoor de twee microfoons op dezelfde stand strereo geplaatst kunnen worden.
  • Behringer Xenyx 1202USB mengtafel met USB kabel

 

Optioneel:

  • 2 Samson C15 grootmembraam microfoons
  • Laptop of PC om opnames te maken

 

xenyx1202usbOpnemen

 

Het signaal dat in de mengtafel binnenkomt gaat via een  USB kabel naar een PC of laptop of MAC. De tafel is namelijk niet alleen een mengtafel, maar heeft een ingebouwde geluidskaart. Daardoor wordt het geluid direct gedigitaliseerd en is het bruikbaar voor de computer. Opnames maken is nu een peulenschil. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het programma Audacity, gratis te downloaden, waarmee je meersporen opname mogelijkheden hebt. Je kan als je dat wilt, dus ook meerdere sporen na elkaar opnemen. Het programma is niet moeilijk te bedienen en je kunt er meer oefenen voordat je is set gehuurd hebt, het is tenslotte gratis te downloaden. Dat laatste is sowieso aan te bevelen. Het maken van opnames moet je niet op het laatste moment laten aankomen en dan de techniek nog onder de knie willen krijgen. Het beste is om van te voren met het programma te oefenen met een eenvoudige microfoon en dan opnames te maken. Bij het gebruik van de professionele set kom je dan niet voor verrassingen te staan.

 

Eigen tijd, eigen ruimte

Het grote voordeel is dat dit allemaal in eigen tijd kan gebeuren en zo vaak over als je maar wilt. Vooral bij koren is het bij mekaar krijgen van de hele groep mensen die mee aan het zingen zijn best wel eens lastig. Door deze zet te huren kun je tijdens een repetitie een aantal opnames maken in de eigen oefenruimte of misschien een ruimte waar de akoestiek nog veel beter is (een kerk bijvoorbeeld, een concertzaal).

 

PC

Meestal is het gebruik van een eigen PC of laptop goed genoeg. Uiteraard is de snelheid van belang, maar het toeval allemaal geen hele snelle en nieuwe computers te zijn. Zelfs op een netbook is het prima mogelijk om een stereo-opname te maken. Daarom zullen de meeste mensen kiezen voor een eigen laptop waarop ze de software installeren en de stuurprogramma’s voor mengtafel, die uit Behringer te downloaden zijn. Als dat een probleem is kun je ook een laptop erbij huren. Daarop staat de software al geïnstalleerd.

 

samsoin_c15Opname techniek

De sE s3a condensator microfoons hebben een erg groot bereik en kunnen veel dynamiek aan. De meeste situaties is het een kwestie van het juiste richten van deze microfoons om het beste resultaat te kunnen krijgen. Soms zijn er ook solozangers bij een koor. In die situatie is het aan te bevelen om twee C15 condensator microfoons erbij te huren. De s3a kun je dan het beste boven het koor laten hengelen en de C 15 microfoons plaats je dan voor aan. Deze vier signalen kunnen gelijktijdig door de tafel als stereo in de computer worden opgenomen.

 

Hulp

Als je de set komt huren en je hebt nog niet zoveel verstand van geluidstechniek, dan wordt de set in een half uur uitgelegd. Als de set voor drie dagen gehuurd is, zit dit bij de prijs inbegrepen. Als je uitgebreidere informatie wilt en hulp dan kan dat tegen het uurtarief.

Kosten:
1 dag €85,=
3 dagen €170,=
7 dagen €340,=

(ex BTW, borg €250,=)

Extra laptop +€25,=
Extra 2x C15 +€35,=